Veelgestelde vragen
Over ons
Met verbazing kijken wij van Personal Peaks naar de wereld om ons heen. We geloven in de zelfsturende werking van de mens en hoe je zelf kunt zorgen voor eigen geluk en prestatie, en in de kracht van goede communicatie en contact met anderen. Maar we zien ook hoe de manier waarop mensen met elkaar omgaan, niet het beste in zichzelf en de ander naar boven kunnen en durven te halen, zorgt voor profileringsdrang en isolatie. Hoe het ego bij velen de boventoon voert, hoe het altijd goed met je moet gaan en je altijd sterk moet zijn. Empathie en gevoel tonen wordt vaak als zwak beschouwd en het niet om hulp durven vragen aan de ander is eerder regel dan uitzondering in bepaalde posities. Echter is het gevolg hiervan dat je meer onzeker bent, minder geluk en verbondenheid ervaart, minder succesvol bent en minder plezier hebt in het dagelijkse en professionele leven. Wij, van Personal Peaks, zijn er van overtuigd dat we een programma hebben ontworpen waarbij we mensen inzicht kunnen bieden in deze processen en hun eigen rol daarin. Zodat mensen op een open en zelfbewuste manier in het leven durven staan met meer richting en zeggenschap over hun eigen prestatie en geluk.
We leven in een turbulente en moderne wereld, waarin de eisen die gesteld worden aan werknemers en leiders veranderen (Frizzell, Hoon & Banner 2016). In de basis gaat het om mensen en nog specifieker om de interactie tussen mensen. Goede interactie is de basis van leiderschap en teamwork. Mensen hebben verschillende achtergronden, karakters, wensen en ideeën. Al deze factoren spelen mee in de reactie van een persoon, hoe een persoon reageert, waarop een persoon reageert en waarom een persoon reageert. Seagal & Horne (1997) beschrijven dat een goed beeld van jezelf de basis vormt voor persoonlijke effectiviteit, en dat men zonder een duidelijk beeld van zichzelf geen basis heeft om andere mensen waar te nemen laat staan met ze samen te werken of aan te sturen.
Als we verder kijken binnen effectief leiderschap en goed functionerende teams, dan ligt een grondige kennis van jezelf ten grondslag aan deze aspecten. Het lijkt eenvoudig om bepaalde taken uit te voeren, zoals leiderschapsstijlen en rollen binnen een team, maar dit werkt pas wanneer iemand een goed beeld van zichzelf heeft en zichzelf begrijpt en kent.
Ook is het positief effect van adventure based leadership programma’s op leiderschapsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling ruim voldoende bewezen. Een uitdagende, ongerepte natuurlijke omgeving in combinatie met avontuurlijke activiteiten zorgt voor een unieke setting waarin mensen zichzelf kunnen ontdekken en kunnen groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Daarnaast geven de bergen ons een directe terugkoppeling van onze kleine positie buiten maar kunnen we ook de grootsheid ervan ervaren.
De unieke combinatie van beiden, een adventure based programma waarbij persoonlijk leiderschap het uitgangspunt is, bieden wij aan. Binnen de programma’s van Personal Peaks zal juist de persoonlijke ontwikkeling een cruciale rol innemen. Er is sprake van een echte diepgaande leerervaring en verandering van het bewustzijn. Meer inzicht in eigen drijfveren, valkuilen en patronen is van belang voor persoonlijke groei en voor het verhogen van de eigen performance als mens en leidinggevende met een positief effect op de organisatie waarin men actief is.
Onze aanpak
Binnen leiderschapstheorie is het algemeen bekend dat er een positieve invloed uit gaat van het voorbeeldgedrag van de leider. Echter binnen de huidige leiderschaps- & coachingsprogramma’s komt dit slechts sporadisch naar voren. Het voorbeeld van de leider & coach met betrekking tot de ontwikkeling van het zelf lijkt niet gebruikelijk te zijn terwijl dit wel een positief effect heeft. Zoals uit onderzoek van onder andere Kouzes & Posner (2012) blijkt gaat er binnen veranderingsprocessen een grote positieve werking uit van het voorbeeldgedrag van de leidinggevenden op deelnemers/werknemers binnen programma’s en projecten. De leider moet vanuit intrinsieke motivatie het goede, authentieke voorbeeld geven, wil de organisatie in zijn geheel de gekozen richting op gaan. En dus niet alleen op de ‘belangrijke momenten’, even net doen alsof. Maar wat is dan dit ‘goede voorbeeld’?
Het uitdragen en verantwoorden van jouw visie op persoonlijk leiderschap, het inspireren en faciliteren van deelnemers om op deze open manier te leren, handelen en reflecteren zijn van wezenlijk belang voor het behalen van doelen en resultaten. Individuele aspecten van dit leerproces inclusief het overwinnen van je angst, het over een drempel stappen en handelen en het kritisch kijken naar dit eigen handelingen liggen ten grondslag aan verandering.
Je wilt bepaald gedrag bij de ander, het team, de werknemers stimuleren en jouw voorbeeldgedrag is daarbij een bepalende factor. Binnen de programma’s van Personal Peaks is er sprake van een vergelijkbaar model; om echt te veranderen zal er vanuit de coaches het goede voorbeeld worden gegeven over de richting van de verandering.
De laatste decennia is het organisatieklimaat drastisch veranderd, en daarbij ook de visie op leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Voor de ontwikkeling van effectief leiderschapsgedrag is het van essentieel belang dat de leider zich eerst zelf leert begrijpen alvorens effectief te kunnen zijn (George, 2003). Persoonlijk meesterschap gaat vooraf aan bekwaam leiderschap, de capaciteit om te excelleren als leider hangt af van hoe goed jij jezelf kent (Kouzes & Posner, 2012), waarbij de koppeling ontstaat met zelfbewustzijn.
Zelfbewustzijn begint met het (her)kennen en begrijpen van eigen emoties, sterktes en zwaktes, behoeftes en krachten, en de effecten daarvan op jezelf en de ander (Cherniss & Goleman, 2001). Seagal & Horne (1997) zeggen dat zonder een goed begrip van het zelf, er geen goede basis kan zijn om te aanschouwen hoe anderen verschillend of hetzelfde zijn. Zelfeffectiviteit beïnvloedt hoe mensen denken, voelen, zichzelf motiveren en handelen. Verwachtingen rondom effectiviteit en kans van slagen bepalen hoeveel inspanning mensen gaan gebruiken en hoe lang ze dit zullen volhouden wanneer er obstakels en negatieve ervaringen op hun pad komen. Meer inzicht in zelfbewustzijn en zelfeffectiviteit is van belang voor individuele groei en voor het verhogen van de eigen performance als leidinggevende en die van de organisatie waarin men actief is. Chatterjee (1998) en Caldwell & Hayens (2016) benadrukken dat deze ontwikkeling van groot belang is om daarna het potentieel van de organisatie en werknemers beter te kunnen ontsluiten. Zelfbewustzijn ligt ten grondslag aan de waarden die de leider laat zien. Waarden waar hij/zij achter staat in plaats van waarden gebaseerd op sociale druk of pragmatische redenen (Leroy, Palanski & Simons, 2011). Dit zorgt voor een meer authentiek beeld van de leider wat direct gevolgen heeft voor de binding met medewerkers en het vertrouwen wat medewerkers hebben binnen met name veranderingsprocessen (Gill, 2002; Smollan, 2013; Neves & Caetano, 2009).
Vandaar dat binnen de programma’s van Personal Peaks persoonlijke leiderschap het uitgangspunt is en daar de basis ligt voor de verschillende programma’s rondom relaties, leiderschap en teamontwikkeling.
Langdurige gedragsverandering is waar we met de coachingsprogramma’s naar streven, in plaats van een ‘quick fix’ met veel geschreeuw die enkele dagen later weer weg is. Volgens Wood en Neal (2016) moeten we voor langdurige gedragsverandering proberen een gewoonte te maken van het gewenste gedrag. Zij geven aan dat dit succesvol is wanneer aan drie voorwaarden kan worden voldaan.
Ten eerste door herhaling, het nieuwe gedrag moet vaak herhaald worden in diverse settings (vandaar een langer programma met terugkomende onderdelen), ten tweede door terugkerende hints en informatie die gewoontevorming stimuleert (de programma’s voorzien in veelvuldige directe positieve feedback die zorgt voor het keer op keer stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling) en ten derde door positieve beloningen (dit gebeurt direct door de manier waarop we op elkaar reageren).
De uitdagende natuurlijke omgeving van de bergen en de ingezette avontuurlijke activiteiten maken inzicht in en directe feedback op eigen handelen mogelijk. Er ontstaat binnen de programma’s die Personal Peaks aanbiedt als vanzelf een diepere band waarbinnen veel ruimte is voor vertrouwen en open communicatie. De uitdagingen die de bergen ons bieden en de succeservaringen die we opdoen resulteren in herhaaldelijke positieve beloning van het nieuwe gedrag en geven het vertrouwen jezelf door te blijven ontwikkelen.